لیست اختراعات سيد مجيد مرتضوي
امروزه پديده آلودگي صوتي به عنوان معضلي بزرگ در زندگي بشر مطرح است. ايجاد محيط مطلوب مي¬تواند به وسيله جذب صوت و تبديل آن به انرژي حرارتي صورت گيرد. مواد متخلخل و ليفي به عنوان مواد جاذب صوت به صورت وسيعي استفاده مي¬شوند. مشكلات محيط زيستي ناشي از به كارگيري مواد تجزيه ناپذير و غير قابل بازيافت در توليد عايق¬هاي تجاري جاذب صوت، قيمت نسبتاً بالاي اين مواد و وزن زياد محصول در مقايسه با نمونه¬هاي توليد شده از الياف گياهي، تمايل به جايگزيني مواد مصنوعي با مواد طبيعي را دو چندان كرده است. در اين طرح، استفاده از الياف گياهي جديد به دست آمده از برگ گياه لويي به عنوان ماده جاذب صوت در عايقهاي صوتي، براي نخستين بار در ايران و جهان مطرح شده است. گياه مورد استفاده، در پوشش گياهي كشور به وفور يافت مي¬شود و دانش فني توليد الياف از اين گياه تنها در اختيار ارائه دهندگان اين طرح قرار دارد (الياف استخراج شده با شماره 48038 به ثبت رسيده است و داراي تأييديه علمي از سازمان پژوهشهاي صنعتي و ملي ايران مي¬باشد). اين ليف به دليل دارا بودن چگالي پايين در مقايسه با الياف مصنوعي (به استثناي الياف پلي¬پروپيلن) و حتي ساير الياف گياهي، زيست تخريب بودن، سطح مقطع چند ضلعي و قدرت جذب صوت بالا گزينه¬اي مناسب براي استفاده در جاذبهاي عايق صوت به شمار مي¬رود.
در اين اختراع روش جديدي براي سنتز تونر الكتروگرافي ارائه شده است. در اين روش، پليمريزاسيون به گونه اي انجام مي شود كه با حداقل زمان ممكن، تونري با ويژگي هاي فيزيكي مطلوب و با حداكثر راندمان به دست خواهد آمد.
تثبيت همزمان چاپ رنگينه راكتيو و رزين ضد چروك (DMDHEU) بر روي كالاي پنبه اي A simultaneous fixation of reactive dye printing and resin finishing on cotton fabric كالاهاي پنبه اي عليرغم راحتي در پوشش قابليت انتقال عرق بدن و رنگ پذيري خوب، چروك پذير هستند و بازگشت از چروك كمي دارند. از اين رو لازم است به نحوي اين خاصيت بهبود يابد. اختراع حاضر عملياتي را طراحي مي كند كه در آن چاپ (با رنگينه ي راكتيو) و ضد چروك كردن (با DMDHEU) كالاي پنبه اي به طور همزمان تثبيت مي شود. و به اين ترتيب تعداد مراحل زمان بر، پر هزينه و انرژي گير خشك كردن، تثبيت، و شستشو را كاهش و سرعت راندمان توليد را افزايش مي دهد. علاوه بر اين در تثبيت همزمان چاپ رنگ و رزين ضد چروك بر روي كالا، به هر دو ماده (رنگ و رزين) فرصت و انرژي يكسان جهت تثبيت بر روي كالا داده مي شود. در تثبيت دو مرحله اي علاوه بر اقتصادي نبودن ماده ي دوم كاملا به تثبيت ماده اول بستگي دارد. با عمليات تثبيت همزمان زير دست و راحتي پوشش بسيار مناسب تري براي كالا ايجاد مي شود.
اثر يك دستگاه رادار توسط سطح مقطع راداري (Radar Cross Section) RCS نشان داده مي شود كه مي توان به عنوان مقايسه اي از قدرت سيگنال بازتابيده از هدف، با سيگنال بازتابي از يك كره كاملا صيقلي با 1m2 RCS در نظر گرفته شود. بنابراين RCS مقياسي از توانايي هدف در بازتاب سيگنال رادار در جهت گيرنده رادار است. مهم ترين و ساده ترين روش ها، طراحي، ساخت و استفاده از جاذب امواج ماكروويو (Microwave Absorbent) مي باشد. اين مواد از لايه هاي متعددي ساخته شده اند. لايه اصلي در آنها پوششي با استفاده از تركيبات پر اتلاف مانند كربن و فرومغناطيس هاست كه موجب افت قدرت امواج مي شود. ساختارهاي پيچيده اين جاذب ها به گونه اي است كه با استفاده از مواد رساناي غير فلزي مانند كربن و برخي پليمرها و مواد مغناطيسي مانند تركيبات فريبت، از انعكاس امواج رادار به سمت آنتن گيرنده جلوگيري مي شود. امواج حاصل از آنتن فرستنده بعد از برخورد به سطح پوشش توسط مواد جاذب رادار دچار پديده هاي الكترومغناطيسي اتلافي از جمله تداخل امواج شده و جذب مي شود و به انرژي گرمايي تبديل مي شود. با تحليل انرژي الكترومغناطيسي به انرژي گرمايي، از انعكاس و بازتاب امواج ارسالي فرستنده رادار جلوگيري شده و به اين صورت وسيله اي كه زير پوشش قرار گرفته از ديد دستگاه هاي رادار در امان خواهد ماند. تعيين دقيق نوع مواد و فرمولاسيون محتوي پوشش مورد نظر از جمله مراحل مهم، زمان بر و مشكل اين محصول است. در ساخت اين پوشش از فرايندهاي پوشش دهي منسوج با استفاده از مواد پليمري ويژه استفاده شده است. در اين فرايند لايه اي از مواد مورد نظر حاوي كربن بلك توسط دستگاه كوتينگ بر روي منسوج پوشانده مي شود. سپس به منظور افزايش ثبات لايه روي منسوج آن را تحت عمليات تثبيت حرارتي قرار مي دهيم. تثبيت حرارتي منسوج در دماي بالاي 100 درجه سانتي گراد موجب پليمريزاسيون مواد و افزايش دوام لايه بر روي آن خواهد شد. استفاده از منسوجات در اين پوشش ها به منظور دستيابي به ويژگي جذب امواج الكترومغناطيس رادار، از جمله نوآوري هاي اين طرح است كه تاكنون مشابه داخلي آن مشاهده نشده است. بهره گيري از منسوجات موجب مي شود تا قدرت كاربرد پوشش افزايش يابد زيرا توانايي شكل گيري ، انعطاف، فرايند پذيري و حمل و نقل آساني دارد و در نواحي مختلف ادوات فلزي مي تواند بكار گرفته شود. هم چنين اين پوشش ، نيازي به ايجاد تغيير در ساختار اهداف نظامي مورد نظر و اصلاح مواد بكار رفته در بدنه آنها ندارد و استفاده از كربن به عنوان عنصري سبك، غير فلز و رسانا در ساختار آن موجب شده تا در مقايسه با روش هاي مشابهي كه در آنها از مواد فرومغناطيس استفاده مي شود. هزينه توليد بسيار كمتر شده و به محصول به مراتب سبكتري دست يابيم. هم چنين ويژگي كربن در محافظت در برابر اشعه ماوراي بنفش (UV Protection) امكان مي دهد تا پوشش مورد نظر، پايداري فوق العاده اي در برابر شرايط جوي و تابش شديد نور آفتاب داشته باشد.
در صنايع نظامي، ويژگي هاي الكترواپتيكي و الكترومغناطيسي پارچه هاي با ساختار خاص كه با مواد ويژه يا تكميل شده اند نقش مهمي در توليد منسوجات با قابليت اختفاي بالا در برابر امواج را دار ايفا مي كند. اين به معناي پنهان ماندن از ديد رادار و عدم امكان تعيين حركات اهداف از طرف دشمن با استفاده از رادار و ديگر حسگرهاي الكترواپتيكي است. اين منسوجات جزء مواد جاذب رادار Radar Absorbing Materials (RAM مي باشند. منسوجات جادب رادار با استفاده از اصول ساختارهاي جاذب امواج الكترومغناطيس كار يم كنند. ساختارهاي پيچيده اين جاذب ها به گونه اي است كه با استفاده از مواد رساناي غير فلزي مانند كربن و برخي پليمرها و مواد مغناطيسي مانند تركيبات فريت، از انعكاس امواج رادار به سمت آنتن گيرنده جلوگيري مي شود. امواج حاصل از آنتن فرستنده بعد از برخورد به سطح پوشش توسط مواد جاذب رادار دچار پديده هاي الكترومغناطيسي اتلافي از جمله تداخل امواج شده و جذب مي شود و به انرژي گرمايي تبديل مي شود. با تحليل انرژي الكترومغناطيسي به انرژي گرماييي، از انعكاس و بازتاب امواج ارسالي فرستنده رادار جلوگيري شده و به اين صورت وسيله اي كه زير پوشش قرار گرفته از ديد دستگاه هاي رادار در امان خواهد ماند. تعيين دقيق نوع مواد و فرمولاسيون محتوي پوشش مورد نظر از جمله مراحل مهم، زمان بر و مشكل اين محصولاست. در ساخت اين پوشش از فرايندهاي پوشش دهي منسوج با استفاده از مواد پليمري ويژه استفاده شده است. در اين فرايند لايه اي از مواد مورد نظر حاوي كربن بلك توسط دستگاه كوتينگ بر روي مسوج پوشانده مي شود. سپس به منظور افزايش ثبات لايه روي منسوج، آن را تحت عمليات تثبيت حرارتي قرار مي دهيم. تثبيت حرارتي منسوج در دماي بالاي 100 درجه سانتي گراد موجب پليمريزاسيون مواد و افزايش دوام لايه بر روي آن خواهد شد. استفاده از منسوجات در اين پوشش ها به منظور دستيابي به ويژگي جذب امواج الكترومغناطيس رادار ، از جمله نوآوري هاي اين طرح است كه تاكنون مشابه داخلي آن مشاهده نشده است. بهره گيري از منسوجات موجب مي شود تا قدرت كاربرد پوشش افزايش يابد، زيرا توانايي شكل گيري، انعطاف، فرايند پذيري و حمل و نقل آساني دارد و در نواحي مختلف ادوات فلزي مي تواند بكار گرفته شود. هم چنين اين پوشش، نيازي به ايجاد تغيير در ساختار اهداف نظامي مورد نظر و اصلاح مواد بكار رفته در بدنه آنها ندارد و استفاده از كربن به عنوان عنصري سبك، غير فلز و رسانا در ساختار آن موجب شده تا در مقايسه با روش هاي مشابهي كه در آنها از مواد فرومغناطيس استفاده مي شود، هزينه توليد بسيار كمتر شده و به محصول به مراتب سبكتري دست يابيم. هم چنين ويژگي كربن در محافظت در برابر اشعه ماوراي بنفش UV Protection امكان مي دهد تا پوشش مورد نظر، پايداري فوق العاده اي در برابر شرايط جوي و تابش شديد نور آفتاب داشته باشد.
صنعت نساجي، يكي از صنايع مرتبط با بهداشت افراد در هر گروه سني و اجتماعي محسوب مي شود. با توجه به رشد روز افزون نياز به منسوجاتي راحت و جديد، استفاده از تكميل هاي ضد ميكروب، از اهميت خاصي برخوردار است. ويژگي هاي طبيعي الياف نساجي، فضايي براي رشد ميكروارگانيسم ها ايجاد مي كند. با توجه به اين كه شكل گيري اين ميكروارگانيسم ها، باعث برخي زيان هاي ناخواسته و شيوع انواع بيماري ها مي شود، تلاش در جهت كنترل اني عوامل، به موازات ارتقاء سطح استانداردهاي زندگي در دنيا امري ضروري است. خواص ضد ميكروبي روغن هاي اسانسي از زمان هاي قديم شناخته شده و مطالعات زيادي روي گونه هاي مختلف گياهي و تاثير اسانس يا عصاره ي آن ها بر روي ميكرو ارگانيسم ها انجام دشه است. اسانس نعناع با دارا بودن خصوصياتي از قبيل ضد ميكروب بودن، در صنايع مختلف مثل صنايع غذايي، مواد آرايشي و مراقبت هاي فردي كاربرد گسترده اي دارد. اكثر اسانس هاي طبيعي، در برابر هوا، نور، رطوبت و دماي بالا، فرار و از نظر شيميايي ناپايدارند. كپسول دار كردن، تكنيك موثري براي افزايش طول عمرعطرهاست، به طوريكه با استفاده از اين روش، مدت زمان ذخيره ي اسانس فرار افزايش مي يابد. اتكپسوليشن، روشي مفيد براي حفظ تكميل هاي چند كاربردي روي منسوجات نيز به حساب مي آيد. از آن جايي كه در فرايند تكميل، ريز كپسول ها، افينيته لازم را نسبت به منسوج ندارند، استفاده از يك بيندر، به منظور افزايش دوام تكميل ضروري است. در اين اختراع، بعد از توليد ريز كپسول هاي آلجيناتي حاوي اسانس نعناع، عمليات تثبيت اين ريز كپسول ها با استفاده از بيندر روي منسوج،؛ به كمك دستگاه ميكروويو صورت گرفت.
نخ هاي تار در ماشين بافندگي، تحت كشش و تنش حركت نوساني زيادي قرار مي گيرند، بنابر اين احتمال پارگي آنها زياد مي باشد، لذا به منظور افزايش استحكام در برابر پارگي، كاهش نيروي سايشي و خواباندن پرزهاي سطحي الياف، نخهاي تار را آهار مي زنند. مواد آهاري لايه اي را در سطح نخ تشكيل مي دهند كه قابليت جذب و نفوذ رنگ و آب به داخل ليف را محدود مي سازند و لذا براي انجام عمليات رنگرزي، چاپ و تكميل اين مواد بايد از پارچه جدا شوند. آهار مصرفي دو منشأ دارد، دسته اول پليمرهاي محلول در آبند كه معمولا با يك شستشوي ساده از پارچه جدا مي شوند، دسته دوم داراي مبناي نشاسته اي هستند كه برطرف كردن آنها مشكل خواهد بود. عمل آهارگيري (آهار نشاسته اي) به چهار روش انجام پذير مي باشد كه عبارتند از: روش تخمير، استفاده از اسيد، استفاده از آنزيم و استفاده از اكسيدكننده ها. در اين طرح از آنزيم جهت آهارگيري استفاده شده است. اما نه از نوع آنزيم آلفا آميلاز، بلكه از آنزيمي به نام پاپائين كه نوعي پروتئتز مي باشد. يعني درواقع بر ساختار پروتئين اثرگذار مي باشد، اما در اينجا مشاهده شده است كه ساختار نشاسته را ويران ساخته است. همچنين در اين طرح اثر يك اكسنده ضعيف به نام لوديگل بر روي فعاليت آنزيم مورد بررسي قرار گرفته است. براي آماده سازي محلول آنزيم پاپائين بايد پودر آن را به صورت محلول درآورد، كه بدين منظور به محلول بافر 1و0 مواد تهيه شده از پتاسيم دي هيدروژن فسفات و دي پتاسيم هيدروژن فسفات با PH=6.2 نياز داريم. آهارگيري توسط آنزيم پاپائين در تمتم آزمايشات انجام شده شامل چهار عمل اصلي مي باشد كه عبارتند از: 1) عمل كردن پارچه خام آهاردار با محلول آنزيم در دماي 60 درجه سانتيگراد و به مدت 60 دقيقه 2) آبكشي نمونه ها با آب 3) خشك كردن نمونه ها در دماي محيط 4) انجام تست TRegewa جهت تشخيص ميزان آهار باقي مانده روي كالا، كه با استفاده از محلول يد در يديد پتاسيم استاندارد شده انجام مي گيرد.
سيد مجيد مرتضوي فرزند سيد احمد متولد 1323 صادره از اصفهان به شماره شناسنامه 43343 ساكن: اصفهان - دانشگاه صنعتي اصفهان دانشكده مهندسي نساجي سمانه كرمي فرزند غلامرضا متولد 1363 صادره از تهران به شماره شناسنامه 13219 ساكن: تهران - تهرانپارس - ميدان استخر - خ وفادار شرقي - پلاك 271 عنوان: «بررسي و كاربرد اولتراسونيك در آهارگيري و سفيد گري همزمان كالاي پنبه اي خام با استفاده از پتاسيم پرمنگنات Evaluation and Applying of Ultrasonic in Simultaneous Desizing and Bleaching of Griege Cotton fabric by using KMno4 پتاسيم پر منگنات به عنوان يك اكسيد كننده قوي در محيط اسيد، جهت انجام سفيدگري و آهارگيري همزمان پارچه پنبه اي خام، در صنعت به كار برده مي شود. حداقل زمان و غلظت ممكنه و همچنين حداقل تشكيل مواد جانبي آلوده كننده از مزاياي كاربرد اين اكسيد كننده است. بزرگترين مشكل اين روش نياز به درجه حرارت هاي بالا (نزديك به جوش) است. محدوده شنوايي انسان 20HZ تا 20KHZ است، اولتراسونيك به فركانس هاي صوتي بالاتر از محدوده شنوائي انسان اشاره مي كند >16KHZ كاربرد اولتراسونيك در پروسه هاي آماده سازي و تكميلي مي تواند منجر به جريانهاي جا به جائي در نخ شود كه در نتيجه ي آن انتقال مواد داخل منسوج، سريعتر صورت مي گيرد. در حقيقت انرژي اولتراسونيك با فروريختگي حباب هاي صوتي در لايه مرزي بين پارچه و حمام منجر به افزايش انتقال مواد در منافذ داخلي ليف بدون نياز به درجه حرارت هاي بالا مي شود. در تحقيق صورت گرفته، انرژي اولتراسونيك به صورت مجزا براي هر مرحله به كار برده شده و تاثير افزايش غلظت پتاسيم پرمنگنات، اگزاليك اسيد، دماي عمل و زمان بر روي خواص فيزيكي و شيميايي پارچه هاي سفيد شده مورد بررسي قرار گرفته و شرايط بهينه در هر مرحله تعيين گرديده است. نمونه اي با در نظر گرفتن اين شرايط در هر دو مرحله در معرض امواج اولتراسونيك قرار گرفته و خواص فيزيكي و شيميايي آن نيز تعيين دشه است. در نهايت نمونه هاي بهينه حاصل از هر مرحله از نظر استحكام كششي، شاخص سفيدي، آهار برطرف شده، درصد كاهش وزن و جمع شدگي، نفوذ قطره و FTIR با نمونه سفيدگري شده به روش معمولي مقايسه شده اند. با كاربرد انرژي اولتراسونيك در هر مرحله مشاهده مي شود كه با افزايش زمان، دما و غلظت پتاسيم پر منگنات و اگزاليك اسيد، ميزان سفيدي و برطرف شدن آهار افزايش مي يابد. استحكام نمونه ها در حضور اكسيد كننده قوي پتاسيم پر منگنات و محيط اسيدي كاهش يافته، اما به دليل استفاده از درجه حرارت هاي پايين تر نسبت به روش معمولي، افت استحكام كمتر است و سفيدي و آهار برطرف شده نيز مشابه روش معمولي مي باشد. با كاربرد اولتراسونيك در مرحله دوم، آهار برطرف شده و ميزان سفيدي حاصل شده از روشي معمولي نيز بهتر است. امكان كاربرد اين روش از نظر كاهش دما و افزايش استحكام نمونه ها در بهبود و پيشرفت اقتصادي هر چه بيشتر صنعت نساجي حائز اهميت مي باشد.
ريز كپسول سازي به عنوان يك فناوري در بسته بندي مواد جامد، مايع و گاز در مقياس و اندازه گيري بسيار كوچك، شناخته مي شود. امروزه ريز كپسولها كاربردهاي گوناگوني پيدا نموده و به روش هاي مختلفي توليد مي شوند. در اين پژوهش، از روش الكترواستاتيك براي توليد ريز كپسول ها استفاده شده است. اين تكنيك، تحت عنوان الكترو اسپري، تكنيك جديد اكستروژن، با استفاده از نازل هاي دومحوري هم مركز، مي باشد كه منجر به توليد كپسولهايي يكسان و با قطر بسيار ريز در حد نانومتر مي گردد.
موارد یافت شده: 29